In the house of Romy & Ilya

Een huis vol fantasie

Vlak onder de rook van Amsterdam toverden Ilya en Romy een jarendertighuis om tot een plek waar iedereen welkom is, en waar, naast liefde en gastvrijheid, vooral kleur de hoofdrol speelt.

Romy: "We hebben het beste van twee werelden: ons huis met vlakbij vele kilometers wandelgebied en het bruisende Amsterdam, waar we werken, op slechts twintig minuten rijden. Ik kan niet zonder de dynamiek van de stad, maar ik heb ook de behoefte aan de buitenlucht en Ilya vertoeft als 'wilde Rus' graag tussen de bomen. Vanuit ons huis lopen we binnen een paar minuten in de natuur. Ik weet trouwens niet wie daar gelukkiger van wordt, wij of onze hond Umka."

"Ik geniet altijd van het moment als ik door de kleine voortuin naar de voordeur loop en ons kleurrijke huis binnenstap. Het huis is er een in een rijtje van vier identieke jarendertighuizen. In tegenstelling tot ons oude huis in Amsterdam - dat nu onze studio is - is dit huis vrij breed. Hierdoor voelt het heerlijk ruim binnen. We wonen er met z'n drieën: Ilya, onze jongste dochter Sonia en ik. Onze andere twee kinderen, Nika en Stas, zijn het huis uit en wonen in Amsterdam. Behalve onze slaapkamer hebben Ilya en ik nu ook ieder een eigen kamer, waar we kunnen werken, tekenen, en lezen."

"Thuis staat voor rust, voor jezelf zijn. Waar je het leven kunt vormgeven. Lekker op de bank hangen, samen koken en eten. Thuis is ook de plek waar we samen zijn met vrienden en familie, die als ze willen gezellig kunnen blijven slapen. Onze deur staat altijd open; het leven is om te delen."

"Ik word blij van roze- en roodtinten. Hoe vaak ik niet roep: 'Kan er nog een toefje rood bij?' Samen zijn roze en rood al zo mooi, maar ze combineren ook prachtig met groenen en blauwen. En met fel geel. Mijn liefde voor kleur is er altijd geweest: als kind verzamelde ik borduurwerkjes van de rommelmarkt. Dol was ik op de verschillende kleuren in zo'n voorstelling gemaakt van draad. Ik heb ook een neus voor kleurtrends, ik was al bezig met lila en kobaltblauw voordat het op meer plekken, in de mode en in het interieur, te zien was. Patronen vind ik ingewikkelder. Daar ben ik sneller op uitgekeken. Alle wanden in huis hebben een tint, maar niet overheersend. We pakken liever uit met kunst aan de muur."

"Ilya is de klusser van ons twee, hij is een echte hands on man. Toen we dit huis ruim een jaar geleden kochten, was er sinds de jaren 60 niets meer aan gedaan. Twaalf maanden lang hebben we verbouwd. Van huis uit is Ilya architect, hij is van de grote lijnen en ziet vaak in één oogopslag hoe je een ruimte goed kunt indelen. Hij bedenkt en maakt. Ik ben geen klusser, ik richt graag in, bedenk waar welke kunstwerken komen te hangen."

"Een van mijn favoriete ontwerpen, de kreeft, hangt in de keuken. Maar eigenlijk zijn er overal in ons huis ontwerpen van Studio Roof te vinden. Ik maak collages van allerlei items: ik voeg maskers samen met insecten, vogels met vissen, ik maak kleurcombinaties, mix groot met klein. Het leuke is dat elke ruimte in huis zich leent voor zo'n expositie van verschillende ontwerpen uit onze collecties. Of je het nu in de keuken, de woonkamer, de kinderkamer of in de hal ophangt, het kan overal. Om een mooie compositie te krijgen, leg ik soms de items eerst even bij elkaar op de vloer en dan schuif ik net zo lang tot ik het mooi vind. Vervolgens hang ik alles op, gewoon met een klein spijkertje, alles is licht van gewicht. De boor en schroeven kunnen in de gereedschapskist blijven."

"Voortbordurend op het mix & match idee hebben we nu ook de Wall of Curiosities in de collectie. Een pakket met items uit de verschillende collecties. Dus vogels, insecten, vissen en bladeren als een ready to go collage. En er komen nog zó veel meer mooie dingen aan! Op maat gemaakte unica bijvoorbeeld, op basis van producten uit de bestaande collectie. En grote bloemen van hout, die je bijvoorbeeld tegen de muur kunt zetten. Na ruim vijftien jaar experimenteren, ontwerpen en produceren hebben we nog zó veel ideeën. We raken nooit uitgespeeld."

"Mijn woonstijl? Daar heb ik geen specifiek woord voor. Ik ben heel intuïtief, ik word geraakt door vormen en kleuren. Trends laat ik aan me voorbij gaan. Onze gele Muuto bank is de eerste designbank die we ooit samen gekocht hebben. Hiervoor timmerde Ilya gewoon zelf een bank of een tafel. Ons huis laat zien wie wij zijn, het is typisch Ilya en Romy. Speels en persoonlijk, een mix van oud en nieuw. Een huis moet vooral leefbaar zijn."

"Er is bij ons geen scheiding tussen privé en werk. Onze kinderen spelen een belangrijke rol in Studio Roof. En de mensen met wie we samenwerken zijn niet alleen collega's, maar óók vrienden. De een staat misschien wat dichterbij dan de ander, maar we werken allemaal samen als één familie. Wat we maken is net zo goed persoonlijk, hoewel we natuurlijk ook luisteren naar geluiden uit de markt, naar de verhalen en wensen van onze klanten. Ik sta achter elk ontwerp dat we maken en uitbrengen. Studio Roof bestaat nu ruim vijftien jaar. In het begin maakten we een boom. Of een paard. Er zat niet echt een lijn in de collectie. Dat is nu anders. Onze collectie is een samenhangend geheel. We besteden zorgvuldig aandacht aan de opbouw ervan en items uit verschillende deelcollecties kun je goed met elkaar combineren."